דירוג אשראי הוא ציון שמסכם את סיכוני האשראי של חברה. מדובר למעשה בהערכה של היכולת של החברה לעמוד בהתחייבויות שלה ולשלם חובות בזמן. קיימות כמה חברות דירוג אשראי בישראל, ולכל אחת מהן סולמות הערכה שונים.
חברות הדירוג מקבלות את המידע שלהן הן ישירות מהחברה עצמה והן ממקורות נוספים. דירוגי אשראי יכולים להשתנות, והם כשלעצמם לא מהווים המלצות להשקעה או הימנעות מהשקעה, אלא יש לבחון אותם כחלק ממערך שלם של שיקולים. למרות זאת, הם מבוססים על מערכות שיטתיות עם מתודולוגיות סדורות, ומטרתם לשקף בצורה מהימנה את הערכת סיכוני האשראי של החברה.
למה משמש דירוג אשראי של חברה?
דירוג אשראי של חברה נותן הערכת מצב על היכולת של החברה לגייס כספים בשוק ההון ולהנפיק אגרות חוב. בהתאם לכך, משקיעים בחברה יכולים להעריך שאם ירכשו אגרות חוב שלה – ערכן יעלה וההשקעה תצליח.
דירוג אשראי של חברה מעניק מבט אל תוך סיכוני האשראי שלה, ועוזר בהערכת כדאיות ההשקעה. גם מנפיקים משתמשים בדירוג האשראי של החברה, מתוקף תפקידם כ״מתווכים״ בין החברה למשקיעים. ככל שלמנפיקים יש חברות שדירוגי האשראי שלהן טובים יותר – הם יצליחו יותר למשוך משקיעים.
איך נקבע דירוג אשראי של חברה?
חברות הדירוג מסתכלות על פרמטרים שונים בבואן להעריך את סיכוני האשראי של החברה הנבדקת. ההערכה מתבצעת על ידי גורמים מקצועיים המחשבים את רמות הסיכון בהתאם למודלים מתמטיים-סטטיסטיים שונים. חברות הדירוג אוספות מידע מדו״חות כספיים ומפגישות הנהלה של החברה, ומצליבות מידע כדי לקבל הערכה כמה שיותר מדויקת של המצב הכלכלי של החברה או של המנפיק, של הביצועים שלה, ושל מדיניות הסיכונים שלה.
הדבר החשוב ביותר, כמובן, הוא היכולת של חברה לעמוד בהתחייבויות שלה, אבל קיימים גורמים נוספים שנכנסים בשקלול דירוג האשראי של חברה כמו רגולציה, היחסים הפיננסיים של החברה, מחזור העסקים של הענף שהחברה פועלת בתוכו (רלוונטי בעיקר לחברות גדולות), ומאפיינים נוספים שרלוונטיים לענף. במקרה של מנפיק, נבדקת היכולת שלו לעמוד במקרה שבו ייכנס למצב של חדלות פירעון. כיצד יצליח להשתקם?
דירוג איגרות חוב מובנות
בתהליך של איגוח, מונפקות סדרות של איגרות חוב מובנות, שההבדל העיקרי ביניהן הוא ברמת הסיכון שלהן. איגוח הוא הליך שמטרתו היא לגייס כספים על ידי הנפקה של איגרות חוב באמצעות חברה ייעודית. הליך האיגוח מנתק את התיק החדש מסיכונים שאינם קשורים לנכסים.
הנפקה של איגרות חוב מובנות היא הליך שבו שותפים שלושה גורמים: 1) בנק או מלווה מוסדי אחר, 2) מי שמארגן את העסקה, 3) החברה שמנפיקה את איגרות החוב (בדרך כלל תהיה שייכת למי שמארגן את העסקה ותוקם באופן ייעודי לעסקה). קיימים כמה מעגלים של איגרות חוב מובנות, כשברמה הגבוהה ביותר נמצאת איגרת החוב הבכירה, ואחריה עולה רמת הסיכון לכל איגרת חוב נוספת. איגרת החוב הבכירה היא איגרת החוב בעלת הסיכון הנמוך ביותר, ובהתאם גם שיעור הריבית שהיא משלמת הוא הנמוך ביותר.
ככל שמשקיעים רוכשים איגרות חוב שנמצאות ברמות הגבוהות יותר, הם מקבלים את התשלום מוקדם יותר. החל בבכירה ביותר, דרך הג׳וניורית וכן הלאה. דירוג איגרות חוב מובנות לוקח בחשבון את המבנה המשפטי של העסקה, את הסיכונים הכרוכים בה, ואת התזרימים מרכישת הנכסים בתכניות פעולה אפשריות שונות.
שינוי בדירוג האשראי
חברות הדירוג מנהלות מעקב שוטף אחר איכות האשראי של מנפיקים, של איגרות חוב, ושל חברות. הדירוג יכול להשתנות בהתאם לגורמים חיצוניים כמו שינויים בשוקי ההון, ברגולציה, במתחרים של החברה, ובהתאם לגורמים פנימיים, בהם שינוי באקלים העסקי של החברה, תגובות של החברה לשינויים טכנולוגיים ומתחרים, ותגובות לשינויי רגולציה. שינויים שכאלה עלולים להשפיע על הדירוג של החברה משום שהם עלולים לפגוע ברווחיות העתידית.
חברה שלא יודעת להתמודד עם שינויים רגולטוריים, למשל, לא תצליח לעמוד בצורה מיטבית בהתחייבויות שלה. שינוי בדירוג האשראי של חברה עלול לגרום לכך שמשקיעים ישנו את הערכות הסיכונים שהם מעניקים לאיגרות חוב, והדבר עלול לגרום לשינוי במחירן של איגרות החוב. חשוב לציין כי שינויים חיצוניים הם בדרך כלל שינויים ספציפיים לחברה ולענף, ולא שינויים חיצוניים גדולים כמו עלייה במיתון שמשפיעה על כלל החברות בכלל התחומים.