בדומה לתאגידים אחרים, מוסדות פיננסיים, או בנקים, מדורגים על ידי המערכות של חברות הדירוג. אבל בישראל ישנה האפשרות להשתמש גם במערכות הפנימיות של הבנקים עצמם לצורך הערכת סיכונים. בשביל זה, יש צורך באישור של המפקח על הבנקים, והדבר פחות נפוץ. ככלל, בנקים מדורגים לפי שלושה פרמטרים: הפרופיל העסקי שלהם, פרופיל הסיכון שלהם והפרופיל הפיננסי שלהם.
הפרופיל העסקי של הבנק
הפרופיל העסקי של הבנק הוא היכולת שלו להתמודד עם הפסדים מבלי לפגוע בהון העצמי. אם בנק חווה הפסדים חד פעמיים וצולח אותם מבלי להיפגע – יש בכך תרומה רבה מאוד ליציבותו הכלכלית. יציבות כלכלית של בנק מורכבת מהיכולת לשמר יתרונות עסקיים לאורך זמן, מהמענה שניתן לשביעות רצון לקוחותיו, וגם מיכולתו לשמר את כוחו הטכנולוגי ולא להישאר מאחור.
נקודה חשובה נוספת היא יציבות ההכנסות של הבנק, שמושפעת מבסיס לקוחות רחב ומפרופיל הלקוחות- בנק שנשען ברובו על לקוחות עסקיים בדרך כלל שומר על יציבות. גם בנק שיש לו הכנסות רבות מעמלות מצליח בדרך כלל לשמור על יציבות בצורה טובה יותר מבנק שיש לו הכנסות מועטות מעמלות.
אספקט חשוב נוסף הוא גיוון מקורות ההכנסה של הבנק, שמאפשר לו להמשיך לעבוד גם בתקופות קשות. כאשר מקורות ההכנסה של הבנק נשענים על קו אחד, הבנק חשוף יותר לשינויים ותנודות בשוק, שעלול להיות בלתי צפוי.
פרופיל הסיכון של הבנק
פרופיל הסיכון של הבנק הוא בחינה של כל הסיכונים שהבנק לוקח. כל בנק לוקח סיכונים (אשראי, מסחר, שוק, תפעול וכו׳), והוא גם צריך לתמחר את הסיכונים שהוא לוקח. ניהול סיכונים נכון משפיע על ההתנהלות השוטפת של הבנק: ניהול טוב מפחית את סיכונים ומנצל אותם לטובת הבנק, וניהול רע פוגע ברווחים וגורם להפסדים.
כמו כן, נבדקות התלות של הבנק בבעלי המניות ומורכבות מבנה האחזקות שלו. מדיניות ניהול הסיכונים של הבנק נמדדת בכמה אספקטים, בהם: אם קיימים מנגנוני בקרה על פעולות הבנק ואם הם יכולים לתמוך במדידה וניטור של סיכונים, גישת הדירקטוריון וההנהלה כלפי ניהול סיכונים, כמה עצמאית יחידת ניהול הסיכונים בבנק ומה האינטראקציה בינה לבין שאר היחידות, ההנהלה והדירקטוריון, מה תדירות הפגישות של ההנהלה והדירקטוריון בנושא ניהול הסיכונים בבנק, ואם קיימים מודלים למדידת סיכונים ובאילו תרחישים הם משתמשים כדי לבדוק מצבי קיצון.
בנוסף, לפי חברת ״מידרוג״, גם לריכוזיות תיק האשראי וניירות הערך של הבנק יש השפעה על פרופיל הסיכון של הבנק, שיכולה לבוא לידי ביטוי בעתות משבר.
הפרופיל הפיננסי של הבנק
מדובר בהערכת מוקדי הסיכון הפיננסיים של הבנק והשפעתם על שרידותו. הערכת הפרופיל הפיננסי של הבנק מתמקדת בשני מוקדי סיכון עיקריים: איתנות פיננסית ומימון ונזילות.
שני המוקדים קשורים האחד בשני, כך שהנזילות של הבנק תלויה במקורות המימון של הבנק ונגישותו אליהם, ומקורות המימון של הבנק תלויים במידת האמון בבנק, שמושפעת מאיתנותו הפיננסית. איכות הנכסים של הבנק משפיעה על היכולת שלו לייצר הכנסות, רווחים והון. כששווי הנכסים נפגע – איתנותו הפיננסית של הבנק נפגעת.
מדובר באירועים שכיחים, ובנקים שיודעים לנהל את ההפסדים הצפויים מאירועים כאלה נפגעים פחות. פרמטר נוסף שמשפיע על הפרופיל הפיננסי של הבנק הוא כמובן הרווחיות שלו. בנק שיודע לייצר ולשמר רווחים הוא בנק ששורד, ועל הבנק לייצר כריות ביטחון נגד הפסדים. וכשהעולם נכנס למשברים פיננסיים – על הבנקים להיות בעלי פרופיל נזילות חזק, משום שמשבר חיצוני עלול לייצר בעיות נזילות ולהוביל בסופו של דבר לחדלות פירעון.